Palau Moxó

La Barcelona de la Ciutadella ( tornar al mapa)

El palau Moxó o Moixo pertany als marquesos de sant Mori des de 1775. Cinc anys s’havia construït aquest gran casal sobre la parcel·la que s’aixecava la casa dels Cassador, família d’il·lustres eclesiàstics entre els quals destaca Guillem Caçador (1510 - 1570), conseller de Catalunya i bisbe de Barcelona. Avui en dia “encara es conserven alguns testimonis que al·ludeixen al passat medieval de la parcel·la. La gran fàbrica del segle XVIII va eliminar qualsevol testimoni d'una construcció anterior a excepció de la zona de les cavallerisses, on encara es conserva un arc adovellat de pedra i tapiat que molt probablement hauria format part de l'organització i compartimentació de la planta baixa de la casa medieval”[1].

El casal s’aixeca en una parcel·la poligonal. Disposa de cinc nivells d’alçat i està organitzat “al voltant d'un pati descobert, on es localitza l'escala noble del conjunt”[2]. Aquesta escala “és un dels millors exemples d'escala barroca coberta de la ciutat. A diferència de solucions similars de cronologies anteriors, l'escala queda totalment protegida de les inclemències del temps gràcies a uns trams de volta d'aresta rampant que es recolzen sobre de columnes d'ordre toscà”[3]. La façana està decorada amb esgrafiats i té un ampli portal d’arc rebaixat; aquesta portalada era un “espai en origen inexistent i que s'urbanitzà a principi del segle XIX quan se suprimí el fossar de sant Just”[4].

És un edifici de quatre plantes, “amb 700 metres quadrats de superfície cadascuna amb grans salons a la planta noble i una planta baixa que acollia l'entrada de carruatges, la zona de servei, cuines, calderes i cavallerisses entre d'altres”[5].

Al primer pis trobem el jardí o pati al qual s’obren algunes estances.

 

 

 



Bibliografia

Inventari del Patrimoni Arquitectònic. Direcció General del Patrimoni Cultural de la Generalitat de Catalunya http://invarquit.cultura.gencat.cat/Cerca/Fitxa?index=0&consulta=&codi=40470

Subirana Rebull, R.Mª.; Triadó, J.R.; 2008, “Art, història i ideologia. Programes de les cases i palaus barcelonins al segle XVIII”, Pedralbes: Revista d'Història Moderna, Núm. 28 , Actes del VI Congrés d’Història Moderna de Catalunya (La Catalunya diversa),  pàg. 503-550