Casa del Gremi dels Calderers

La Barcelona dels Àustries ( tornar al mapa)

Edifici del segle XVI que inicialment es localitzava al carrer de la Bòria, a tocar de la plaça de l’Àngel, amb una arcada que s’obria al desaparegut carrer Fileteres.

Amb la construcció de la Via Laietana l’edifici fou desmuntat i traslladat a la plaça de Lesseps, per convertir-se en seu d’una caserna de bombers; “en el seu emplaçament original posseïa dues façanes d'un sol tram i que donaven a dos carrers oposats. Quan va ser traslladada a Lesseps, es van unificar les dues façanes en una de sola, i es van complementar alguns elements com a cornises i balustrades en funció de models típics de l'arquitectura del segle XVI a Barcelona”[1].

A la dècada dels anys cinquanta va ser traslladada de nou, aquest cop cap a la plaça de sant Felip Neri, espai que va patir un bombardeig durant la Guerra Civil Espanyola, deixant un solar sense edificacions on l’Ajuntament de Barcelona va voler intervenir per recrear una plaça d’aspecte antic; per aquest motiu foren traslladats els edificis del gremi dels Calderers i del gremi dels Sabaters: per a la nova ubicació la façana de la casa dels Calderers “ va tornar a ser modificada, col·locant-ne una part al costat de l'església i l'altra meitat en un altre dels costats de la plaça. Per poder integrar-la a la façana de la casa dels Sabaters es va eliminar una planta de la casa Sabaters i, com era necessari unificar les dues façanes amb un mur nou, es van utilitzar pedres procedents dels enderrocs”[2].

Avui en dia acull l’escola sant Felip Neri. “La façana és un exemple clar de les solucions híbrides de caràcter goticista, pròpies del renaixement català. Presenta tres cossos d'obertures flanquejades per columnes i pilastres adossades amb entaulaments, mènsules i un gran arc que acull la finestra del segon pis”[3].

 

 

[1] Cócola Gant, A., 2010, pàg. 225

[2] Cócola Gant, A., 2010, pàg. 225



Bibliografia

Cócola Gant, A., 2010, “El Barrio Gótico de Barcelona. Planificación del pasado e imagen de marca”, Tesis doctoral, Universitat de Barcelona. Departament d'Història de l'Art, http://hdl.handle.net/10803/2027

Web Cercador Patrimoni Arquitectònic Ajuntament Barcelona

http://w10.bcn.cat/APPS/cat_patri/editElement.do?reqCode=inspect&id.identificador=1175&id.districte=01

Web Inventari del Patrimoni Arquitectònic. Direcció General del Patrimoni Cultural de la Generalitat de Catalunya

http://invarquit.cultura.gencat.cat/Cerca/Fitxa?index=0&consulta=&codi=41217