L’any 1205 els cavallers de l’Orde de sant Joan de Jerusalem van establir-se a la ciutat de Barcelona, en uns terrenys propers a la riera del Merdeçar, que des d’aleshores s’anomenà a aquella altura, riera de sant Joan. Allí hi construïren una església, un hospital i un convent, formant-se, així, la comanda[1] de sant Joan.
Des de 1207 fins al 1699 els hospitalers van romandre al convent, data en què una comunitat de monges del mateix ordre s’hi instal·là fins al 1888.
En sabem ben poca cosa de l’edificació: un inventari el 1435 ens mostra una petita església, d’una sola nau, amb tres altars; un nou inventari de 1556 ens mostra l’església transformada, amb noves capelles, una de les quals, situada al peu de l’església, hi fou enterrat l’any 1641 el canonge-diputat Pau Claris.
L’any 1699 els hospitalers o santjoanistes “canviaren la casa llur amb la que posseïen les religioses dames nobles de la mateixa orde, establertes a Alguaire, prop de Lleida, les quals, en instal·lar-se en el nou estatge barceloní, hi feren notables reformes. Conservaren la casa pairal, construïda en el darrer període de l'arquitectònica romànica, quan començava a iniciar-se tímidament l’estil gòtic. El seu aspecte era extremament sobri, amb un portal de mig punt, format per grosses dovelles, uns finestrals, un d'ells quadrangular, i altres amb ogiva i lòbuls, i, al capdamunt, una porxada amb arcs. L’església, situada al costat de la casa prioral, fou la part de l'edifici que va experimentar una transformació radical, puix que únicament fou mantinguda la volta i algun element estructural”[2].
A principis del segle XVIII es va prolongar la nau de l’església, construint-se capelles laterals i amb cor alt per les monges i es realitza una façana nova; l’any 1770 es demana permís per reedificar l’edifici, i el 1799 la capçalera de l’església fou ampliada. Aquest convent de monges, “considerat com obra secundària del segle XVIII, tenia un pati o claustre amb galeria a la planta baixa”[3].
El 1835 les monges són obligades a deixar el convent, i l’edificació fou ocupada primerament per la Biblioteca Universitària, creant-se la primera biblioteca pública municipal. L’any 1844 s’obria al claustre el Museu d'Antiguitats de la Reial Acadèmia de Bones Lletres i de la Comissió Provincial de Monuments; el 1859 les monges tornen al convent i les institucions que hi eren instal·lades són expulsades; el 1869 les monges han d’abandonar definitivament el convent, i aquest és venut en subhasta pública; l’any 1882 comença l’enderroc del convent, amb l’excepció de l’església, que romandrà en peu fins al 1886 en ser convertida en parròquia castrense. Abans de l’enderroc, “només quedaven dues altres construccions anteriors a l’arribada de les monges: la casa prioral i una torrassa, de planta circular es trobava a la cantonada Riera de sant Joan i Baix de sant Pere”[4]. Aquesta era “una vetusta torre rodona coronada per una sèrie de merlets que formava part del mur de defensa”[5].
De tot el conjunt només se’n conserva la porta, que fou traslladada a la façana absidal de la moderna església parroquial de santa Madrona, al carrer de Margarit, al barri del Poble Sec.
[1] Representacions o delegacions d’alguns grans monestirs, establerts a Barcelona per facilitar el tràmit dels seus assumptes.
[2] Català i Roca, P. (director); 1990, pàg. 567
[3] Ainaud, J., Gudiol, J., Verrie, F. P., 1947, pàg. 199
[4] Ainaud, J., Gudiol, J., Verrie, F. P., 1947, pàg. 199
[5] Català i Roca, P. (director); 1990, pàg. 567
Bibliografia
Ainaud, J., Gudiol, J., Verrie, F. P., 1947, “Catálogo monumental de España. La ciudad de Barcelona”, Consejo Superior de Investigaciones Científicas, Madrid, pàg. 197-199
Català i Roca, P. (director); 1990, “Els castells catalans”, Vol. I., Rafael Dalmau Editor, Barcelona, 2ª edició, pàg.566-567
Duran i Sanpere, A.; 1961, “L’església de Sant ]oan de ]erusalem de Barcelona”, Analecta Sacra Tarraconensia, Vol. XXXIV, 1er trimestre, pàg. 141-196
Duran i Sanpere, A.; 1972, “Barcelona i la seva història. Vol I: La formació d'una gran ciutat”, Curial Edicions Catalanes, Barcelona